5 voordelen van elektrisch rijden

5 voordelen van elektrisch rijden

Als je mij een beetje volgt, weet je dat duurzaamheid voor mij een belangrijk onderwerp is. Ik ben zeker niet heilig, maar probeer wel op mijn manier mijn steentje bij te dragen. Zo eet ik weinig vlees, heb ik geen eigen auto, maar huur ik af en toe een deelauto, heb ik geen kinderen, koop ik veel tweedehands (vooral kleding en meubels), scoor ik regelmatig TooGoodToGo boxen en ben ik altijd op zoek naar andere manieren om duurzamer te leven. Op mijn wishlist staat een elektrische auto, maar dat is op de plek waar ik nu woon minder praktisch omdat ik geen eigen laadpaal heb of kan plaatsen. Een vereiste bij een nieuw huis is dan ook absoluut een huis met een oprit. Zodat ikzelf ook de voordelen van elektrisch rijden kan ervaren.

Elektrisch rijden met een smart

Misschien heb je het nieuws al voorbij horen komen, maar het automerk smart heeft recent hun eerste elektrische auto’s gelanceerd. Deze elektrische auto’s zijn voorzien van de laatste technische snufjes, waardoor jij straks ook met een elektrische kunt touren. Ideaal toch? Er worden maar liefst vier verschillende modellen gelanceerd, maar ze zijn wel allemaal relatief kleine auto’s. Hierdoor bereiken ze een doelgroep die geen interesse heeft in grote auto’s, maar op zoek zijn naar een kleiner duurzaam vervoersmiddel. 

1. Het is duurzaam

Volgens mij hoef ik dit punt niet toe te lichten toch? Elektrisch rijden is duurzaam én de toekomst. Voor iedereen die een beetje bezig is met duurzaamheid en autorijdt, is het een simpele keuze. Ben je nog niet overtuigd van enkel het feit dat het duurzaam is? Dan word je waarschijnlijk wel overtuigd door de onderstaande voordelen. 

5 voordelen van elektrisch rijden
5 voordelen van elektrisch rijden

2. Het is fiscaal aantrekkelijk 

Geld kan een belangrijke motivator zijn om te kiezen voor een elektrische auto. Want wist je dat je namelijk te maken krijgt met fiscale voordelen? Oftewel: de overheid beloont mensen die nu al investeren in een duurzame auto. Het voordeel dat je ontvangt is afhankelijk van de auto, maar bij de smart kan het oplopen tot een bedrag van maar liefst €2.950,-. Bijna €3.000,- aan belastingvoordeel. Dat is een mooie trigger om zo’n investering te maken. 

3. Elektrisch rijden is goedkoper

Wist je dat het goedkoper is om te rijden in een elektrische auto dan in een benzineauto? Benzine is duurder dan het opladen van je elektrische auto. En heb je een huis vol met zonnepanelen? Dan is het nog goedkoper en interessanter om te investeren in een elektrische auto van smart

4. Je hebt minder onderhoud nodig

Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig. Dit komt omdat een benzinemotor veel meer draaiende onderdelen heeft dan een elektromotor. En hoe meer onderdelen, hoe groter de kans op schade en/of slijtage. Dit betekent in de praktijk ook dat een elektromotor langer meegaat dan een benzinemotor. Nog een reden waarom het een duurzame keuze is. 

5. Grotere kreukelzone en een stabielere ligging

Het laatste, maar minstens zo belangrijke voordeel van een elektrische auto, is het feit dat het zwaartepunt van de auto lager ligt. Dit komt omdat de elektromotor vrij laag ligt. Hierdoor hebben elektrische auto’s een stabielere ligging. 

Ook hebben elektrische auto’s een accu, waardoor ze in principe een grotere kreukelzone hebben dan auto’s waarin de motor onder de motorkap ligt. 

Conclusie

Electrische auto’s zijn de toekomst en bieden heel veel voordelen. Als ik nu een auto zou moeten kopen, wist ik het wel. Ik hoop dat steeds meer mensen zich beseffen dat duurzaamheid een richting is die we allemaal op moeten én willen. 😉 

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *