Aan de slag als freelancer? Dit moet je regelen!

Aan de slag als freelancer? Dit moet je regelen!

Aan de slag gaan als freelancer is voor veel mensen een grote droom. En dat is niet voor niets: vrijheid en het feit dat je veel meer geld kunt verdienen als freelancer zijn de belangrijkste argumenten om overstag te gaan. Maar toch zijn er ook minder fijne dingen aan freelancer worden. Want opeens ben je verantwoordelijk voor de administratie; moet je je uren bijhouden, facturen sturen en de belastingaangifte doen. Daarnaast heb je opeens te maken met onzekerheid qua loon. Toch zijn daar ondertussen een heleboel handige trucjes voor. Droom je ervan om aan de slag te gaan als freelancer? 5 tips!

1. Promoot jezelf

Voordat je écht aan de slag gaat als ondernemer, is het belangrijk om een mooie en vooral mobiel vriendelijke website te hebben waar je zelf met je hoofd naar voren komt en je je expertise deelt. Mensen vinden het namelijk fijn om te weten wie de persoon achter de website is.

Daarnaast is je website, net als je social media kanalen (LinkedIn!), je online visitekaartje. Zorg dat die er tip top uitzien.

2. Open een zakelijke rekening

Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met een zakelijke rekening. Vaak omdat zakelijke rekeningen duur zijn en je moet betalen voor elke transactie. Toch heb je als freelancer bijna overal een zakelijke rekening nodig. Zeker als je een webshop hebt en bijvoorbeeld digitale producten verkoopt. Zonder zakelijke rekening kun je namelijk niet uitbetaald worden.

Maar er is een oplossing: Knab bank. Je betaalt maar €2,50 per maand het eerste jaar en daarna kost het €5,- per maand. De eerste 1000 transacties zijn gratis én je kunt je Knab rekening koppelen aan een boekhoudprogramma als je dat wilt. Ideaal dus!

3. Ga aan de slag met je administratie

Oké. Dit is waarschijnlijk de stomste klus die je telkens moet doen als je freelancer wilt worden. Maar het moet. Gelukkig zijn er ondertussen talloze boekhoudprogramma’s die je administratie een stuk makkelijker maken. Een goed voorbeeld is: Moneybird.

Lees ook: 5 tips om aan nieuwe opdrachten te komen als freelancer.

4. Aan de slag zonder KVK nummer

Het aanvragen van een KVK nummer en alle administratieve rompslomp die daarbij komt kijken, kan ervoor zorgen dat dat je ervan weerhoudt om aan de slag te gaan als freelancer. En dat is zonde. Want werken als freelancer, heeft heel veel voordelen.

Gelukkig zijn daar ook weer oplossingen voor! Je kunt namelijk ook freelancer worden via Verloning. Dat betekent dat zij alle administratie regelen en je je opdrachtgevers via hen kunt beheren. Op deze manier heb je geen KVK nummer nodig en hoef je je dus ook niet bezig te houden met de ellendige administratie en werk je toch als freelancer. Win-win situatie.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om online geld te verdienen?

5. Zet je netwerk in

Laat je netwerk weten dat je als freelancer gaat werken. Vaak kan dit meer opleveren dan je denkt. Mensen in je netwerk zijn meer betrokken en willen je helpen of meedenken.

Deel daarom via LinkedIn dat je als freelancer aan de slag gaat, stuur een nieuwsbrief eruit als je een e-maillijst hebt en zet je website en andere social media kanalen slim in.

Droom je ervan om aan de slag te gaan als freelancer?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Aan de slag  als freelancer?  Dit moet  je regelen!.jpg

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.