Een jaar fulltime ondernemer: het was één groot feest!

Een jaar fulltime ondernemer: het was één groot feest!

1 januari 2020 is het precies één jaar geleden dat ik besloot om fulltime te ondernemen. Ik was een beetje laat met het maken van een afspraak bij de Kamer van Koophandel, maar op 14 januari 2020 sta ik ook officieel één jaar ingeschreven. En eerlijk is eerlijk: het was de allerbeste keuze die ik had kunnen maken. Wat ben ik blij, dankbaar en trots wat ik in 2019 bereikt hebt op zakelijk gebied. En dat in mijn eerste jaar als fulltime ondernemer. 

Mijn twee grootste dromen

Eind 2018 had ik voor mijzelf twee grote dromen opgeschreven: starten als fulltime ondernemer en wonen en werken als digital nomad in Barcelona. En ik zal Dionne niet zijn, als ik deze twee grootste dromen niet waargemaakt heb. Ik begon 2019 als fulltime ondernemer en dat leek mij ook meteen een mooi moment om een one-way ticket te boeken naar Barcelona. Beter kon ik 2019 en mijn leven als fulltime ondernemer niet starten!

Eén jaar fulltime ondernemer: het was één groot feest!

Lancering Ondernemen als een baas

Voordat ik kon genieten van de Spaanse zon, lanceerde ik in februari Ondernemen als een baas. Een platform over (online) ondernemen, online marketing en persoonlijke ontwikkeling. Toen ik eind 2018 besloot om fulltime als ondernemer te werken, merkte ik dat ik online maar weinig informatie kon vinden over het ondernemerschap. Waar moet je aandenken als je begint met ondernemen, hoe pak je het aan met verzekeringen, de boekhouding en ga zo maar door. Dus ik besloot al mijn kennis te delen op het wereldwijde web. 🙂

Tijd voor iets nieuws

Omdat ik merkte dat ik op Diolifestyle niet altijd meer mijn ei kwijt kon, besloot ik voor iets nieuws te gaan. En dat was een goede zet. De eerste 10 maanden dat Ondernemen als een baas live was, waren succesvol. Ik mocht samenwerken met bedrijven als Allianz en FBTO, kon heel veel ondernemers en ondernemers to be inspireren en bovenal heb ik er onwijs veel plezier aan beleeft. Ik kan niet wachten om in 2020 Ondernemen als een baas naar een next level te tillen.

Digital nomad in Barcelona

Op dinsdag 26 februari vertrok ik met het vliegtuig naar Barcelona om daar vervolgens ruim drie maanden te wonen en te werken als digital nomad. Ik was pas net begonnen met fulltime ondernemen en had een aantal kleine opdrachten. Achteraf gezien verdiende ik te weinig met die paar opdrachten en miste ik heel erg de uitdaging in mijn werk. Ondanks dat, was het FAN-TAS-TISCH! Ik heb genoten van elke seconden dat ik verbleef in deze mooie en bruisende stad.

Vrienden voor het leven

De kers op de taart is het sociale leven dat ik hier opgebouwd heb. Ik kende helemaal niemand in Barcelona en eindigde uiteindelijk met een grote vriendengroep die ik nog steeds elke week spreek. In de zomer was ik terug voor een weekendje en het jaar sloot ik af en begon ik in Barcelona. Oud en nieuw vieren in het buitenland was overigens een puntje op mijn bucketlist. Terwijl ik dit type zit ik in een co-workingspace te werken en moet ik mijzelf weer even knijpen dat ik hier ben, maar ook omdat ik de vrijheid heb om vanaf hier te werken voor Nederlandse klanten. Dat gevoel van vrijheid is onbetaalbaar.

Eerste e-book geschreven

Iets anders waar ik trots op ben, is de lancering van mijn eerste e-book. Ik weet nog goed het moment dat ik rondliep in Tarragona, een stadje op zo’n uurtje rijden vanaf Barcelona en ik op het idee kwam om een e-book te schrijven over Pinterest marketing.

Sinds een tijdje was ik bezig met Pinterest en ik merkte dat het mij heel veel opleverde. En ik zag dat veel andere ondernemers of bloggers nog niets deden met Pinterest. Dus ik besloot een e-book te schrijven. Een proces waar ik veel van geleerd heb en dankbaar ben voor iedereen die een e-book gekocht heeft.

Iedere keer als ik een e-book verkoop, maakt mijn hart een sprongetje. Het is namelijk zó onwijs gaaf om iets te verkopen wat helemaal van jou is! Echter word je er niet rijk van. Ik had een grafisch designer ingehuurd, iemand voor de eindredactie, advertenties gemaakt op Facebook en een betaald artikel bij een grote influencer ingezet, maar dat heeft zich nog niet terugverdiend. Bij een volgend e-book, moet ik beter op de kosten letten. Maar heij, wel weer iets van geleerd.Interim opdracht bij myTomorrows

Na een veel te korte tijd in Barcelona, was het tijd om terug te gaan naar Nederland. Het liefst was ik langer gebleven, maar dat was tijd technisch niet mogelijk met een vriend en huis in Nederland en daarnaast was ik – eerlijk is eerlijk – toe aan uitdaging in mijn werk. En die uitdaging waar ik naar op zoek was, vond ik.

Rollercoaster

Amper drie dagen terug in Nederland, begon ik fulltime (lees: 40 uur per week + 3(!) uur reistijd per dag) bij myTomorrows in Amsterdam. Het was een enorme sneltrein waar ik pas in mijn derde maand de rem kon vinden. Drie maanden lang was het bikkelen. Keihard bikkelen. Het was niet alleen een uitdagende opdracht, die reistijd van zo’n drie uur per dag hakte er flink in en daarnaast moest ik minimaal één dag in het weekend werken voor alle andere freelance opdrachten, want die bleven natuurlijk doorlopen.

Na drie maanden besloot ik 32 uur te gaan werken, wat een verademing! Eind december liep mijn eerste interim opdracht af. En ondanks dat het keihard werken was en niet altijd even leuk, ben ik wel onwijs dankbaar voor deze kans, het netwerk en alles wat ik geleerd heb.

Droom omzet

Voor ik 2019 begon, had ik een bepaalde omzet voor ogen: €100.000,- euro. Lekker ambitieus. Omdat ik geen vergelijkingsmateriaal had, vond ik dit een mooi doel om mee te starten. Omdat ik de eerste maanden van 2019 in het mooie Barcelona was en ik net begonnen was met ondernemen, betekende dat dat ik niet zoveel verdiende, maar dat heb ik met mijn interim opdracht mooi ingehaald.

Mijn eerste jaaromzet heb ik afgesloten met net geen €70.000,- euro. Holy shit! Dit had ik never ever van te voren durven dromen. En omdat ik het begin van 2019 maar weinig omzet had, weet ik zeker dat er nog veel meer te halen valt. In 2020 wil ik dan ook die ton aantikken en gewoon een omzet draaien van €100.000,- euro.

Ode aan alle kleine freelance opdrachten

Naast mijn interim opdracht, heb ik het afgelopen jaar ook voor kleinere opdrachtgevers gewerkt. Zo werk ik sinds januari 2019 voor het online marketingbureau LeadLogic. Daar heb ik voor meerdere mooie klanten opdrachten uitgevoerd, heb ik elke maand blogs geschreven voor Relatieplanet en werkte ik op Diolifestyle en Ondernemen als een baas voor allerlei toffe opdrachtgevers. Van grote spelers zoals de HEMA en Transavia. Ook hier ben ik onwijs dankbaar voor. Dankbaar voor het vertrouwen en alle uitdagingen. Dit alles zorgde ervoor dat mijn eerste jaar als ondernemer één groot feest was.

Was het altijd even leuk? Nee!

Mocht je denken dat mijn eerste jaar als ondernemer altijd één groot feest was? Nee, natuurlijk niet! Ik heb klanten gehad waarmee ik geen goede match had, de fout dat ik niet alles zwart op wit had staan bij een opdracht (grootste leermoment), financiële onzekerheid, heb ik vervelende gesprekken gehad met bedrijven die niet mijn factuur op tijd betaalden en heb ik getwijfeld. Getwijfeld of dit het is. Of ik wel een goede ondernemer was, want wie wil mij nou inhuren?! Getwijfeld of ik überhaupt geld zou verdienen. Maar ik ben telkens doorgegaan. Vallen en opstaan. Dat maakt ondernemen zo dynamisch en super tof.

Onwijs dankbaar

Bovenal ben ik onwijs dankbaar. Dankbaar voor alle kansen die ik kreeg. Dankbaar voor het vertrouwen om mij in te huren voor een interim opdracht die ik via een Skype gesprek fixte in Barcelona, dankbaar voor het netwerk dat ik opgebouwd heb en de klanten die voor mij kozen. Dankzij jullie was mijn eerste jaar als ondernemer een feestje! Ik kan niet wachten op alle nieuwe uitdagingen die mij te wachten staan in 2020!

Waar ben jij dankbaar voor in 2020?

Volg Diolifestyle via Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

3 comments

  1. Anna says:

    Super tof om te lezen! Wat een prachtig eerste jaar heb je achter de rug. Ik wens je alle goeds voor dit nieuwe jaar <3

Comments are closed.