Fotobehang in je woonkamer: 5 tips

Fotobehang in je woonkamer: 5 tips

Fotobehang in je woonkamer is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. We zijn massaal op zoek naar manieren om ons huis gezelliger te maken en kiezen maar al te graag voor nieuwe mogelijkheden zoals fotobehang. En dat is niet gek: de keuze is reuze. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk om die specifieke foto te verwerken in het behang. Liever fotobehang op maat? Ook dat is mogelijk zoals je de foto die je wilt gebruiken in hoge resolutie bezit. Maar voor je aan de slag gaat, vind je hieronder 5 tips waar je rekening mee moet houden.

1. Bestel eerst een staaltje van het fotobehang

Heb je een foto gevonden die je wilt gebruiken voor jouw behang in de woonkamer? Mooi! Voordat je ook daadwerkelijk aan de slag gaat met het behangen, is het slim om eerst een staaltje te bestellen. Een staaltje is een klein stukje voorbeeld behang zodat je een beetje een idee hebt hoe het eruit komt te zien en of het een beetje matcht met je verwachten.

Dubbele check

Misschien past het fotobehang wat jij in gedachten had toch net niet helemaal bij de rest qua stijl en/of kleur en je woonkamer er niet perse van opknapt. Of misschien kom je erachter dat de foto die jij uitgekozen hebt voor jouw fotobehang te druk is. Of misschien is het de bevestiging dat het inderdaad de juiste keuze is. Wat het antwoord ook is: een dubbele check voor je je hele woonkamer gaat fotobehangen is niet verkeerd. 😉

2. Houd rekening met de schaal en afmetingen

Heb je een foto gevonden die je wilt gebruiken voor jouw fotobehang? Mooi! Houd hierbij wel rekening met de verhouding van de foto. Als je een smal muurtje wilt behangen, moet je kijken naar een verticale foto en waarbij het niet erg is als je maar een streepje van het fotobehang zichtbaar is.

Voorbeeld

Stel je wilt je woonkamer behangen met een foto van een tijger, maar je hebt maar een kort stukje waar je daadwerkelijk kan behangen bestaat er de kans dat je het gezicht van de tijger maar voor een deel ziet omdat die afgesneden wordt. Dat lijkt mij niet helemaal de bedoeling. Daarom is het goed om van tevoren te weten hoe groot de muur is waar je wilt fotobehangen en of de foto geschikt is voor die plek.

Daarnaast kan een gedurfd en druk patroon in een kleine ruimte juist overweldigend worden. Ook iets om rekening mee te houden.

3. Houd rekening met snijverlies

Als je gaat behangen, moet je rekening houden met snijverlies. Dat betekent dat je meer fotobehang nodig hebt dan de grote van de muur. Het kan zijn dat je een bepaalde baan wilt behangen, maar dat er iets misgaat en scheurt. Het wordt immers nat door het behang plaksel.

Wat ook kan gebeuren is dat je fotobehang groter is dan de muur, waardoor je heel secuur het fotobehang op maat moet maken. Dit los je op door het behang alleen aan een specifieke kant te voorzien van behang plaksel en zodra het fotobehang op de muur in de woonkamer zit, het overige deel wat te veel is wegsnijden. Ook dit kan nog wel eens fout gaan, waardoor wat extra fotobehang geen overbodige luxe is.

4. Bereid je goed voor

Niets is zo vervelend dan dat je wilt beginnen met behangen, maar je hebt niet alle spullen paraat die je nodig hebt om ongestoord aan het werk te gaan. Bereid je daarom goed voor. Leg alle materialen die je nodig hebt om jouw fotobehang een mooi plekje te geven in de woonkamer klaar.

Denk hierbij aan een tafel waar je het behang van behang plaksel kan voorzien, een kwast om het plaksel aan de brengen, doeken voor op de grond, een behang spatel, een ladder, een Stanley mes en ga zo maar door.

5. Geen geduld? Besteed het uit

Fotobehang in je woonkamer (en in elke andere kamer ook) komt best wel nauw. Als je het behang niet mooi behangt, dan ziet het er al snel niet zo netjes uit. Behangen is een precisie klusje en vraagt veel geduld. Je wilt immers dat het fotobehang mooi in elkaar overloopt.

Weet je van jezelf dat je geen pietje precies bent en dat je ook weinig geduld hebt? Dan is het slim om deze klus uit te besteden aan je vader, vriendin, broer of een bedrijf. Dan weet je zeker dat je straks kunt genieten van jouw mooie fotobehang in de woonkamer.

Fotobehang eigen foto’s

Wil je liever eigen foto’s gebruiken voor jouw fotobehang? Ook dat is mogelijk! Belangrijk hierbij is dat de foto die je wilt gebruiken voor je fotobehang van hoge resolutie is. Met een eigen foto kun je in een handomdraai je woonkamer (of een andere kamer) een personal touch geven.

Ben je nieuwsgierig geworden naar fotobehang in jouw woonkamer?


Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *