Gouden sieraden kopen: waar moet je op letten?

Gouden sieraden kopen: waar moet je op letten?

Naarmate ik ouder word, hecht ik steeds meer waarde aan mooie, gouden en het liefst tijdloze sieraden. Sieraden die ik een leven lang kan dragen. Maar ook sieraden die ik lang kan blijven dragen. Voor mijn 30ste verjaardag heb ik mijn eerste gouden ketting gekregen van mijn ouders. Sindsdien ben ik stapje voor stapje (hallo dure smaak!) begonnen met het opbouwen van mijn eigen gouden sieradencollectie. Maar waar moet je op letten als je gouden sieraden wilt kopen? Ik deel een aantal tips!

Mijn gouden sieraden collectie

Sinds mijn eerste gouden ketting voor mijn 30ste verjaardag, heb ik mijn collectie stapje voor stapje uitgebreid. Zo heb ik een gouden never ending bracelet ‘laten zetten’. Ook heb ik een gouden vintage ketting van mijn moeder gekregen die ze niet meer droeg. 

Zelf heb ik een vintage gouden hangertje met daarin een robijn steen gekocht voor aan mijn gouden ketting die ik voor mijn verjaardag gekregen heb. Daarnaast heb ik een aantal maanden geleden mijn allereerste gouden ring gekocht. In de gouden ring zit een citrien. Een klein oranje steentje dat mooi glinstert als de zon erop schijnt. Sinds kort heb ik iets nieuws toegevoegd aan mijn gouden sieradencollectie: gouden oorbellen. 

Gouden hoops

In mijn zoektocht naar mooie, tijdloze gouden oorbellen zag ik deze prachtige ovale gouden hoops van TOV Essentials. Als hoops zijn ze heel tijdloos. Ik heb ervoor gekozen om een charm in de vorm van een maantje toe te voegen om de oorbellen iets catchy en hip te maken. Maar ook zonder charm zijn het hele mooie gouden oorbellen.

Tijdloze sieraden

Gouden sieraden zijn niet goedkoop. Sterker nog: het is vaak een investering. Daarom vind ik het belangrijk dat – als ik gouden sieraden koop – ze tijdloos zijn. Ik wil er niet alleen jaren plezier van kunnen hebben, maar ik wil ook dat het design tijdloos is zodat ik er heel veel jaren (en misschien wel generaties lang) veel plezier aan beleef. 

Hoe leuk is het dat ik nu een gouden ketting draag die mijn moeder vroeger heeft gekregen toen ze jong was? 

Gouden sieraden kopen

Als je gouden sieraden gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Gouden sieraden zijn duur, dus je wilt voorkomen dat je een miskoop doet. En je wil ook niet nep gouden sieraden kopen. Daarom vind je hieronder een korte checklist om je te helpen.

  1. Check of het sieraad een Nederlands kenmerk heeft. Vaak is het slecht leesbaar omdat het vaak heel klein gemerkt is. Je kan er een foto van maken en vervolgens inzoomen om te zien wat er staat. Er staat bijvoorbeeld 585 (dit betekent dat het voor 58,5% uit 14 karaat goud bestaat). Is het 9 karaat goud? Dan staat er 375. Dat betekent dat het voor 37,5% uit 9 karaat goud bestaat.  
  2. Koop gouden sieraden altijd bij een betrouwbare bron. Zo weet je zeker dat je geen nepgouden sieraden koopt.  
  3. Check of de gouden sieraden die je wilt kopen niet gold plated zijn. Dan betekent dat er een laagje goudkleur of in sommige gevallen een chemische vorm van 14 karaat goud over het sieraad heen gespoten is. Dit betekent dat de sieraden niet echt goud zijn. 

Gouden sieraden als eyecatcher

Ik ben heel blij met mijn nieuwe gouden oorbellen. Perfecte all day oorbellen. Ook heb ik een aantal andere gouden sieraden op mijn lijstje staan. Ik hoop de komende jaren mijn collectie stapje voor stapje uit te breiden. 

Ben je team goud of team zilver? 

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *