Last van een gevoelige huid? Deze tips helpen je!

Last van een gevoelige huid? Deze tips helpen je!

Sinds ik om medische redenen ben gestopt met de pil, heb ik veel last gehad van mijn huid. Mijn fijne, gave huid verdween en ik had opeens weer last van acne. En dat terwijl ik daarvoor nooit ergens last van heb gehad. Ik ging op onderzoek wat je kunt doen als je last hebt van een gevoelig huid én hoe je ervan afkomt.

Onderzoek de oorzaak

De allerbelangrijkste stap om te begrijpen waar de gevoelige huid vandaan komt, is de oorzaak te onderzoeken. Heb je opeens last van (extreme) stress, slaap je slecht, ben je (ongezonder) of anders gaan eten? Heb je last van andere symptomen die wellicht in verband kunnen staan met je gevoelige huid?

Als je stopt met je anticonceptiepil, moet je lichaam wennen. De hormonen moet je uit je lichaam en moet je weer een goede balans vinden. Ook is het een goed om moment om te kijken hoe je lichaam reageert op andere aspecten. Zo had ik opeens last van een onzuivere huid die werd onderdrukt door de pil, maar tevoorschijn kwam toen ik gestopt was.

Last van een gevoelige huid
Last van een gevoelige huid

Wat heb ik gedaan?

Ik heb heel veel dingen geprobeerd om te achterhalen waar mijn onzuivere huid vandaan komt. Naast mijn huid had (en heb ik nog steeds) ik te maken met extreme haaruitval (ondertussen heb ik haar vitamines gevonden die werken), een dunne en fragiele huid die snel wondjes krijgt en haar dat niet of nauwelijks groeit. 

Het eerste wat ik gedaan heb, is gezorgd dat ik geen – of in ieder geval – bijna geen stress meer heb. Vorig jaar rond de zomer/najaar heb ik een stressvolle periode gehad wat uiteraard oorzaak nummer #1 was. Ook ben ik begonnen met het slikken van vitamines en mineralen, meer water drinken dan dat ik al deed en heb ik mijn afspraak gemaakt bij de huisarts. Helaas is het zo in Nederland dat je niet zomaar al je bloedwaardes kunt laten checken, maar mijn ijzergehalte en mijn vitamine D werden gecheckt. Beiden waren veel te laag, dus ik ben destijds gestart met medicijnen. Medicijnen die ik overigens nog steeds slik. 

Kies voor natuurlijke producten

Ook ben ik naar mijn verzorgingsproducten gaan kijken. Ik ben steeds meer overgestapt op natuurlijke verzorgingsproducten. Telkens als een oud product op is, vervang ik het door een natuurlijk product. Een van de producten die ik sinds kort gebruik en tot nu toe goed bevalt is, Obagi Hydrate. Het is een natuurlijk product dat je huid goed hydrateert. Iets wat erg belangrijk is om een fijn babyhuidje te krijgen. 

Omdat dit alles nog niet gewenste resultaten opleverde, ben ik in Barcelona (waar ik grotendeels van mijn tijd woon) naar een privékliniek gegaan om daar een al geheel bloedonderzoek te laten doen. Daar kwam heel veel waardevolle informatie uit. Oftewel: ik had klaarblijkelijk een kort aan meer mineralen en vitamines dan dat ik van te voren wist. Vervolgens heb ik allerlei supplementen gekocht om te zorgen dat ik de te korten weg kon werken. Ook heb ik een afspraak gemaakt bij een ortomoduculair therapeut. Dat is iemand die – aan de hand van de bloeduitslagen – gaat kijken hoe je door middel van voeding en door supplementen je te korten kunt aanvullen. 

Kies voor natuurlijke producten
Kies voor natuurlijke producten

Gestart met een dieet

Oftewel sinds een aantal weken zit ik op een ‘streng’ dieet. Ik zeg streng, maar ik moet het wel een beetje leuk houden voor mijzelf. Dat betekent kort door de bocht geen alcohol, bijna geen vlees of vis (alleen witte vis of kip maximaal 2 keer per week), zo weinig mogelijk koolhydraten (dus geen pasta, noodles, brood) en vooral heel erg veel groenten en fruit. Om te zorgen dat ik het volhoud, eet ik 80% volgens mijn dieet en 20% mag ik een beetje cheeten. En dat is prima vol te houden. Alhoewel, als je buiten de deur gaat eten, kan het soms een uitdaging zijn. Zeker in Barcelona. 😉

Overige tips

Naast alle stappen die ik gezet heb, zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen als je last hebt van een gevoelige huid. Zo is het heel goed om regelmatig een no make-up day in te lassen, net als me-time avondjes waar je gezicht voorziet van een fijn gezichtsmasker. Wel is het belangrijk om vervolgens een fijne moisturizer te gebruiken. Zelf maak ik sinds kort gebruik van Obagi moisturisers en dat bevalt erg goed. 

Obagi Nederland is ook live! Dat betekent dat je deze fijne producten nu ook hier kunt shoppen.

Wat is jouw ultieme tip als je last hebt van een gevoelige huid?

*Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.