Vaste lasten verlagen? 3 tips 

Vaste lasten verlagen? 3 tips 

Het is niets nieuws: alles wordt duurder. Extra slim om te kijken waar je op kan besparen. En daar zijn gelukkig genoeg trucjes voor. Je kan op allerlei manieren besparen op je vaste lasten. Om je een handje te helpen, vind je hieronder 3 handige en slimme tips om je vaste lasten te verlagen. Kijk je mee?  

Duik in je financiën 

Voor je aan de slag kan met besparen op je vaste lasten, moet je natuurlijk wel weten hoe je er financieel voor staat. Oftewel: hoeveel geld komt er elke maand binnen en hoeveel geld gaat er elke maand uit. Als je dat al weet, mag je jezelf een schouderklopje geven. Dan is het een eitje om uit te zoeken waar je op kan besparen, maar heb je nog geen inzicht in je financiën is dat stap 1.  

Kijk naar al je uitgaven van het afgelopen halfjaar. Hoe hoog zijn je vaste lasten en hoe hoog zijn je variabele kosten? 

Vaste lasten verlagen? 3 tips!

1. Wees kritisch op al je uitgaven 

De eerste stap om te zorgen dat je je vaste lasten kan verlagen is door heel kritisch door al je uitgaven heen te lopen. Wat zie je en wat valt erop? Zijn er bepaald uitgaven die erg hoog zijn? Zijn er abonnementen je die (bijna) niet gebruikt?  

Het is goed om al je uitgaven te categoriseren. Zo weet je precies hoeveel geld je uitgeeft in welke categorie en kun je eenvoudig gaan kijken hoe je geld kan gaan besparen. Is het nodig dat je 3 keer per week eten besteld? En dat abonnement op de sportschool kun je beter opzeggen als je het niet gebruikt. Of kies voor een sim-only optie. 

Een andere grote kostenpost zijn je boodschappen. Dat is ook iets waar je relatief makkelijk op kan besparen. Een B-merk is vaak net zo goed als een A-merk. En daarnaast zijn er allerlei trucjes om minder geld kwijt te zijn aan je boodschappen, waardoor je vaste lasten lager zijn. Denk bijvoorbeeld aan zoveel mogelijk groente- en fruit kopen van het seizoen, minder vlees eten, vaker aan het eind van de dag naar de markt gaan en ga zo maar door.  

Er zijn altijd zaken waar je op kan besparen. Daar ben ik heilig van overtuigd. Dus zorg dat je kritisch genoeg bent en genoeg kosten schrapt om zo minder geld uit te geven aan je vaste lasten.  

2. Stap over van energieleverancier 

Zeker in deze dure energietijd loont het om te kijken of je energie voor je huis op een andere plek voordeliger kan krijgen. Het is gezien de tijd waarin we leven, niet meer zo makkelijk als eerst. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Dus hup: aan de slag! 

Daarnaast is minder energie te verbruiken natuurlijk nog altijd de beste manier om te bezuinigen. Zet je verwarming een tikkeltje lager, douche minder lang en probeer voor twee dagen te koken. En douche een keer op de sportschool in plaats van thuis. Scheelt je zo een paar tientjes per maand.  

3. Kies voor sim-only  

Zeg je dure telefoonabonnement vaarwel en kies voor een sim-only abonnement. Je bent veel flexibeler en je bent vaak ook een stuk goedkoper uit dan wanneer je kiest voor een vast abonnement. 

Is het tijd voor een nieuwe telefoon? Dan is het ook slim om te kijken welke telefoon het beste bij je past. En je te realiseren dat het niet altijd een dure IPhone hoeft te zijn. Er zijn ook genoeg andere telefoons die heel goed functioneren en ook nog eens een hele mooie camera hebben. Neem als voorbeeld de Samsung A53.  

Wat is jouw ultieme bespaartip om minder geld kwijt te zijn aan je boodschappen? 

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.