Welke skills iedereen onder de knie zou moeten hebben

Welke skills iedereen onder de knie zou moeten hebben

Iedereen heeft talent en het is onwijs belangrijk dat iedereen – waar je wieg ook stond – de kans krijgt om zijn of haar talent te ontdekken en te ontwikkelen. Een liberale gedachte die onwijs belangrijk is. Iedereen verdient dezelfde kansen. En talent moet benut worden. Maar welke skills zou iedereen onder de knie moeten hebben? We gingen op onderzoek uit. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Soft- versus hard skills

Voordat we de diepte induiken is het belangrijk om kort uit te lichten wat voor soorten skills er bestaan. Skills worden ingedeeld in soft- en hard skills. Soft skills zijn zachte vaardigheden die je in het dagelijks leven ‘nodig’ hebt. Voorbeeld van soft skills zijn o.a. empathie, leiderschap, flexibiliteit en integriteit. 

Harde skills zijn specifieke vaardigheden of kennis over een bepaald onderwerp. Voorbeelden van harde skills zijn o.a. werken met excel, BHV-cursus, lassen, SEO-specialist, vrachtwagenchauffeur. 

Welke skills iedereen onder de knie zou moeten hebben
Welke skills iedereen onder de knie zou moeten hebben

Welke skills zijn basis?

Er zijn heel veel soft- en harde skills die enorm belangrijk zijn om onder de knie te hebben. Deze skills kunnen je simpelweg helpen in je dagelijkse leven. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste skills die jouw leven makkelijker kunnen maken.

EHBO-certificaat

Een andere belangrijke vaardigheid die iedereen onder de knie zou moeten hebben, is een EHBO-certificaat. Iedereen zou over de basics van EHBO moeten beschikken. Je weet nooit wanneer het handig is om over deze vaardigheid te beschikken. Stel er gebeurt iets thuis of als je onderweg bent en iemand heeft hulp nodig, is het toch handig als je weet hoe te handelen in een bepaalde situatie. 

Een BHV-cursus volgen

Aanvullend op het bovenstaande punt, is een BHV-cursus ook een hele belangrijke skills om aan dit lijstje toe te voegen. Je weet nooit of en wanneer je het nodig hebt, maar het geeft wel een geruststellend gevoel dat als er direct medische hulp nodig is dat jij weet welke eerste stappen je moet zetten. Met een BHV-cursus kun jij echt het verschil maken. Want – afhankelijk van de situatie – telt elke minuut. In een BHV-training leer je o.a. alle skills die je nodig hebt om iemand te reanimeren. 

Grip op je financiën

Omgaan met geld. Je leert het niet op school, terwijl het juist een enorm belangrijk onderwerp is. Als je niet goed kan omgaan met geld, dan heb je de kans dat je in de financiële problemen komt en dat is zo zonde. Want iedereen kan leren om goed met geld om te gaan. 

Grip krijgen op je financiën is namelijk niet ingewikkeld, maar je moet wel weten wat je moet doen. Je moet zorgen dat je financiën inzichtelijk maakt in een excel file of bijvoorbeeld in een kasboekje zodat je weet hoeveel geld er elke maand uitgaat en waar je dat aan uitgeeft. Zodat je eventueel ook geld kunt besparen als je het financieel inzicht hebt en vervolgens een financiële buffer opbouwt voor mindere tijden. Goed kunnen omgaan met geld is echt een hele belangrijke harde skill om te zorgen dat je minder (of zelfs geen) financiële stress ervaart. Want een financiële buffer geeft rust. 

Welke skills zijn nog meer belangrijk? 

Naast de drie bovenstaande skills, zijn er nog meer skills die belangrijk kunnen zijn. Denk aan het blind kunnen typen. Alle belangrijke zaken regel je online. Daarnaast is het voor veel werkzaamheden onwijs handig om snel – en dus blind – te kunnen typen. In de toekomst zal het alleen nog maar meer worden, dus extra handig om over deze skill te beschikken. 

Iets anders wat stiekem ook wel heel erg handig is in het dagelijks leven, zijn sociale skills. Het gesprek aan kunnen en durven gaan en goed zijn in communicatie. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar lang niet iedereen beschikt over deze kwaliteiten. Daarnaast zijn het lezen van lichaamstaal, je onderbuikgevoel volgen en goed kunnen luisteren ook hele belangrijke eigenschappen om onder de knie te krijgen. 

Welke skill zouden we nog meer aan dit lijstje moeten toevoegen?

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.