Is bloggen dood? Helemaal niet!

Is bloggen dood? Helemaal niet!

Het is een veel besproken onderwerp. En dat is niet gek, want steeds meer bloggers besluiten te stoppen met hun blog. Vaak om zich te gaan focussen op Youtube of Instagram. En dat is jammer, want bloggen is helemaal niet dood. Sterker nog, mijn blog is in 2018 sterk gegroeid en ik verwacht dat deze tendens doorzet in 2019. Ook bedrijven zien steeds vaker de meerwaarde in van bloggers, dus je kunt – als je wilt – een leuke boterham verdienen met je blog. Zo verdiende ik in november 2018 ruim €1.800,-. Maar waarom besluiten toch zoveel mensen om te stoppen?

Vloggen het nieuwe bloggen?

Dat video’s een steeds belangrijkere rol gingen spelen, is al langer een trend. Maar dat er zoveel mensen ervoor kiezen om zich alleen nog maar te focussen op video content had ik niet verwacht. Of vloggen het nieuwe bloggen is, ik denk van niet. Want hoewel er vast heel veel mensen zijn, die vlogs en video’s op Youtube tof vinden, zijn er ook veel mensen die de voorkeur geven aan het lezen van blogs.

Want wees eerlijk. Het is best veel gedoe om video’s op Youtube te bekijken als je onderweg bent. Ik heb zelf bijna nooit oortjes bij mij en je kunt de video’s ook niet met geluid afspelen als je in de trein zit. En daarnaast als je maar vijf minuten tijd hebt, zijn video’s ook niet handig want die duren vaak langer. Terwijl je in vijf minuten tijd prima een blog kunt lezen.Is bloggen dood? Helemaal niet!

Wil je ook viraal gaan met jouw pins op Pinterest? In het e-book ‘Haal alles uit Pinterest’ leer je hoe je duizenden bezoekers per maand naar je website trekt.

Is bloggen dood?

Nee. Zelf blog ik al ruim vijf jaar op Diolifestyle.nl, dus ik ben redelijk bekend in het blogwereldje. Sterker nog, mijn blog is in 2018 sterk gegroeid. In 2018 bezochten veel meer mensen mijn blog en groeiden mijn aantal volgers via social media. En daarnaast heb ik gemerkt dat steeds meer bedrijven zich realiseren wat voor een waarde een blogger kan toevoegen aan hun bedrijf. In 2018 heb ik dan ook een recordomzet behaald met mijn blog en daar ben ik trots op.

Doordat mijn blog in 2017 en 2018 zo sterk groeide en ik merkte dat ik er nog veel meer uit kon halen, ben ik eind 2018 gestopt met mijn vaste baan als online marketeer. Met de reden om meer tijd en energie te steken in Diolifestyle.nl, maar ook om nieuwe projecten op te zetten – mijn nieuwe blog Ondernemen als een baas én mijn allereerste e-book over Pinterest marketing – en aan de slag te gaan als freelance online marketeer. Dus nee bloggen is in mijn ogen helemaal niet dood. Ik kan niet wachten op alle mijlpalen die ik in 2019 ga behalen met mijn blogs.Het lijstje wordt korter

Wel moet ik helaas beamen dat veel van mijn favoriete bloggers gestopt zijn. Vroeger had ik een lijstje met favoriete blogs die ik regelmatig las, maar van dat lijstje zijn nog maar weinig bloggers over. Ik kan mij best voorstellen dat als je ooit bent begonnen met bloggen toen je nog student was en nu je een vaste baan hebt, helemaal geen tijd meer hebt voor je blog. Maar het verbaast mij wel hoeveel grote bloggers die fulltime bloggen, overstappen op Instagram en Youtube. En dat terwijl ik juist een haat- liedverhouding heb met Instagram..

Mocht je nog leuke (nieuwe) blogs kennen die ik zeker weten moet volgen, deel ze in een reactie.

Lees je liever blogs of bekijk je liever vlogs?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

28 comments

 1. José says:

  Helemaal eens! Af en toe vind ik het wel leuk om video’s van voormalige bloggers op youtube te kijken, maar het neemt toch al snel te veel tijd in beslag. Dan lees ik liever blogs in diezelfde tijd. 🙂

 2. Sanne says:

  Ik kijk zelf geen vlogs (meer)! Ik zet af en toe wel een YouTube filmpje aan om naar te luisteren tijdens het opmaken ofzo, maar ik vind het juist leuker om te lezen de laatste tijd. Wat een mooi bedrag had je vorig jaar verdiend zeg! Goed bezig.

 3. Ik vind blogs doorgaans ook leuker dan vlogs. Ik vind het dan ook jammer dat veel bloggers ermee stoppen. Vlogs duren vaak zo lang en het kost daardoor veel tijd om meerdere vloggers te volgen. Bij een hoop vloggers staat tegenwoordig het moederschap centraal en dat onderwerp past niet zo goed bij mij. Vlogs over mode kijk ik nog wel, verder lees ik liever blogs. 😉

  • Diolifestyle says:

   Oh man wat FIJN dat je ook zo denkt over al die vloggende moeders. Alleen prima hoor, maar ik hoef het niet allemaal te zien of te horen..

 4. Ik kijk dus echt nooit vlogs en ben nog steeds fervent blogliefhebber! Moet wel bekennen dat ik de afgelopen jaren ook minder ben gaan schrijven en lezen, simpelweg wegens tijdgebrek en andere prioriteiten. Maar stoppen met bloggen zie ik mezelf voorlopig nog niet doen.

 5. Josine says:

  Hi! Helmaal mee eens hoor! Ik vind dit zo’n stomme opmerking wanneer bloggers dit roepen. Er is voor alles een markt. De één vind lezen leuker, de ander kijkt vlogs en sommigen doen alles. En dat is toch helemaal prima? Laat die mensen die bloggen dood vinden lekker stoppen, kunnen wij ons nog storten op de mensen die het wel waarderen.
  De haat-liefde verhouding met instagram herken ik maar al te goed #mindfuck
  liefs, Josine

 6. Dinja says:

  Mijn blog was wel eventjes dood maar dat kwam eigenlijk alleen maar door m’n verhuizing.
  Blogjes lezen vind ik leuker dan vlogs bekijken dus in mijn ogen gaat bloggen nooit dood! 🙂

 7. Annemieke says:

  Heey…Hoi

  Wat toevallig zeg dit onderwerp. In februari heb ik hier ook een artikel over geschreven
  https://www.fashion-ladylovelyblog.com/is-bloggen-niet-meer-hot/

  Ik ben benieuwd naar jouw reactie hierop. Laat mij dit weten. Daarnaast vind ik bloggen veelste leuk om te doen, dus stoppen doe ik echt verlopig niet, ongeacht het soms niet te combineren is met mijn werk. Ook ik heb een haat- liefdesrelatie met Instagram. Aaaa. Soms word ik er gek van hahah. Nou ik weet wel een leuke blog/Instagram om te volgen. Die van mij, immers volg ik je al via Insta :-). Tevens schrijf je inspirerende artikelen waardoor ik via je Instagram altijd weer even doorklik naar je website. Ga zo door!

  Groetjes Annemieke

  • Diolifestyle says:

   Je moet het ook positief zien. Hoe minder bloggers, hoe minder concurrentie. Dat is het wel! 🙂

   Superleuk om te horen dat je mijn artikelen fijn vindt! Dank je wel!

 8. Roos says:

  Ik vind zelf blogs veel leuker dan vlogs. Mijn favo’s zijn jenniefromtheblog & cupofjo. Moet wel zeggen dat jouw blog echt ontzettend veel advertenties heeft, wat het leesgemak een beetje in de weg staat voor mij… maar dat is jouw keuze als ondernemer!

  • Diolifestyle says:

   Klopt, ik maak gebruik van Google Adsense. En dat is een bewust keuze, want het levert geld op. Ook toen ik nog geen ondernemer was, deed ik het al. De advertenties staan overigens alleen in de blogs en verder niet in de advertenties, dus naar mijn idee valt het wel mee qua hoeveelheid, maar dat is voor iedereen verschillend.

   Echter vind ik de lezerservaring ook belangrijk en zal ik kijken of ik het eventueel iets kan optimaliseren/verminderen. Ik wil uiteraard dat jij en alle anderen mensen het prettig vinden om te lezen.

 9. Ben het helemaal met je eens. Ik vind het leuk als je mijn website eens bezoekt.
  Het toffe is dat ik via Google ook al veel traffic krijg, dit ondanks dat ik pas – jaar besta 🤗

 10. Veerlez says:

  Ik vind blogs ook veel leuker dan vlogs. Alle vlogs die ik volgde, ben ik allang weer mee gestopt. De blogs volg ik nog steeds, er is inderdaad wel minder aanbod, maar dat betekent ook dat het minder tijd in beslag neemt, ook wel fijn! En wat je zegt, meer kansen voor ons, de actieve bloggers!

 11. Jasmijn Bult says:

  Maar juist blogs zijn belangrijk, als Instagram & Youtube wegvallen weten mensen je ineens niet meer te vinden, dat vind ik best wel zorgwekkend en denk dat het daarom goed is om iets te doen op je eigen platform/stukje internet.

  • Diolifestyle says:

   Precies. Je weet ook niet hoe duurzaam Instagram is. Misschien gaat het uiteindelijk ook wel richting Facebook en dat zou zonde zijn. Bloggen is absoluut goed om te bouwen aan je naamsbekendheid.

 12. Lilian says:

  Ik lees ook liever blogs dan dat ik video’s kijk. En Instagram is echt niet mijn ding. Al die mensen die zichzelf in 100 poses op de foto’s zetten, daar kan ik niet meer connecten.

  Ik denk dat mijn talent ook ligt in het schrijven en niet in fotografie of spreken. Overigens kan ik me wel voorstellen dat ik een keer video’s ga maken omdat je dan dingen makkelijker uit kan leggen (bv. hoe ik werk etc.), maar dan echt als aanvulling op een blog.

  Verder denk ik dat mensen altijd informatie zoeken en dat vinden ze ook veel in blogs. Ik merk alleen wel dat ik me soms een beetje ‘oud’ voel (ben 37), maar daar doe je niks aan (ik ben ook heel wijs, hoop dat mensen dat merken, haha ;-)).

  • Diolifestyle says:

   Hahaha dat gevoel heb ik ook wel een beetje met Instagram. Daarom ben ik niet zo actief..

   Eens! Informatie is minder makkelijk te zoeken in video’s, want je kunt niet scannen..

 13. Lana says:

  Bloggen is in mijn ogen ook zeker niet dood! Ik vind het nog steeds leuk om artikelen van bloggers te lezen. De ene keer zijn dit informatieve posts de andere keer persoonlijke, ik vind die afwisseling heel fijn! Daarnaast is een blog ook helemaal van jou, bepaal jij wat er mee gebeurd, wat er op komt en ben je niet afhankelijk van een algoritme of een andere partij zoals Instagram of YouTube.

  Blogtip: TheAnnaEdit, een Engelse Youtuber/blogger die uitgebreide posts schrijft over lifestyle, fashion en beauty.

  • Diolifestyle says:

   Gelukkig ben ik niet de enige! 😀 Daar heb je ook nog een heel goed punt. Dat stomme algoritme irriteert mij soms ook wel en daar kun je weinig aan doen.

   Thanks voor de tip! Ga haar eens opzoeken.

 14. Jessica J. says:

  Ik lees véél liever een artikel met mooie foto’s bij dan dat ik een video kijk. En Instagram vind ik zó oppervlakkig … Bloggen is wat mij betreft zeker niet dood; ik blog nog steeds met veel plezier en blijf leuke blogs ontdekken. 🙂

 15. Gea says:

  Helemaal mee eens hoor, hoewel ik een filmpje kijken ook leuk vindt. Bloggen blijft een leuke bezigheid, vooral foto’s maken vindt ik super leuk om te doen!

 16. Manon says:

  Ik vind filmpjes op Facebook eigenlijk al irritant, en ik heb nog nooit in mijn leven naar een vlog gekeken. Ik blijf lekker bloggen en blogs lezen, lekker slow living laten we maar zeggen 😉

Comments are closed.