Over ballen gesproken..

Over ballen gesproken..

Deze week deelde Kim van Alboe.nl een spontane video met daarin een spetterend advies: “Waarom alle ballen hooghouden als je ze ook laag kunt houden?”. De video is een betoog over al die ballen waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Carrière ballen, relatie ballen, sociale ballen, huishoud ballen, kinder ballen en nog heel veel andere ballen. Ballen waarvan verwacht wordt ze allemaal hoog te houden. Maar waarom eigenlijk?

Maatschappelijke druk

Zodra we op de basisschool zitten, worden de eerste verwachtingen geschept. Je moet goed je best doen, zodat je op zijn minst naar de HAVO kan, maar het liefst naar Atheneum of nog liever naar het Gymnasium. Als VMBO’er of MBO’er tel je niet mee. Onzin natuurlijk.

Zodra je ouder wordt, komen er steeds meer verwachtingen bij. Verwachtingen dat je gaat studeren en een GOEDE baan vindt (Wat is een slechte baan?), een vriend of vriendin leert kennen en vervolgens gaat samenwonen, een huis koopt en aan de voortplanting begint. Oh en als je eenmaal samenwoont, zijn de stapavonden en vakanties met vrienden verleden tijd, want je hebt toch al een vriend of vriendin..?! Ook dit is de grootste onzin. Alsof je geen leuke dingen meer mag doen als je samenwoont..

Ruim een jaar geleden heb ik al een keer een artikel geschreven over het loslaten van het verwachtingspatroon en alleen dat degene te doen waar jij je goed bij voelt. Fuck die verwachtingen!


En dan nog die ballen..

Naast de maatschappelijke druk, heb je nog de ballen. Sociale ballen, carrière ballen, huishoud ballen en noem het maar op. Veel Millennials hebben last van FOMO (Fear of Missing Out). Simpelweg het gevoel niets te willen missen en overal bij te willen zijn of bij te willen horen. Dit zorgt voor een enorme druk, die nergens voor nodig is. Je moet keuzes maken, want je kunt niet alles hebben of overal bij zijn.

Sociale ballen

Eerst dacht ik altijd dat IEDEREEN een vriendengroep heeft van minimaal 10 vrienden, elke week naar de leukste feestjes gaat, samen op vakantie gaan met elkaar en noem het maar op. Ondertussen weet ik wel beter. Zodra je wat ouder wordt (en fulltime werkt), heb je niet meer de puf om door de week elke avond leuke dingen te doen en laat staan elk weekend tot laat in de kroeg blijven. Een weekend niks is heel erg fijn. En nee, dat is niet gek. Soms is het gewoon heerlijk om de ballen laag te houden.

Een ander punt waar ik vaak ‘gekke’ reacties op krijg, is alleen reizen. Regelmatig ga ik een weekendje weg. Alleen. Ja, je leest het goed. Een weekendje op vakantie in mijn eentje. En dat is heerlijk. Meer mensen zouden het moeten doen. En nee, dat is niet gek. Ben je van plan een keertje in een eentje op vakantie te gaan? Go for it. Ik kan het zeker weten aanraden. En trek je niets aan wat andere mensen ervan vinden en al helemaal niet wat andere mensen er misschien over zouden kunnen denken.Het gaat om de balans..

Welke ballen je ook in de lucht wilt houden, stel jezelf de vraag of het realistisch is. Iedereen wil een schoon en opgeruimd huis of een fantastische carrière, maar om daarvoor elke dag te moeten schoonmaken of 12 uur per dag te moeten werken..? Nope! Ik heb ondertussen geaccepteerd dat mijn appartement niet altijd schoon is en dat ik niet al 10 stappen op mijn carrièreladder heb gezet. So be it.

En relatie ballen? Als jullie het beide prima vinden om regelmatig leuke dingen te doen met vrienden, doe je dat toch lekker? Als je eenmaal een relatie hebt, betekent dat niet dat je voortaan ALLES met je vriend of vriendin moet doen. Een eigen leven hebben naast je relatie is in mijn geval één van de succesfactoren. Ik zou GEK worden als ik geen leuke dingen meer mag doen met vrienden. Die vrijheid is een relatie heel belangrijk. Dus gooi al die couple goals overboord, want ook dat is niet realistisch. Zorg dat de basis goed is, er genoeg quality time is en dan komt het allemaal wel goed.

Zo. Tot dus ver mijn betoog over ballen. Iedereen moet helemaal zelf weten wat hij of zij doet. Maar trek je alsjeblieft niet te veel aan wat andere mensen over je denken en fuck die verwachtingen. Doe alleen de dingen waar jij gelukkig van wordt op jou manier. Het is jouw leven en niet dat van een ander.

Hoe ga jij om met sociale druk?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.