Personal | Tips om alleen te reizen

Personal | Tips om alleen te reizen

Regelmatig struin ik internet af op zoek naar een goede deal. Ik vind het leuk om te reizen en er zijn genoeg plekken in Europa die ik graag een keertje wil bezoeken. Maar omdat ik redelijk vaak reis, heb ik niet altijd iemand om mee te reizen. Hierdoor reis ik regelmatig alleen en dat vind ik niet erg. Aangezien ik vaak de vraag krijg hoe ik het doe, deel ik vandaag tips om alleen te reizen. Nieuwsgierig? Kijk snel verder!

Stap over de drempel heen

Als je voor de eerste keer alleen op reis gaat moet je over een drempel heen. De eerste keer voelt een beetje gek of spannend, maar als snel ben je aan het idee gewend. Het is een stap uit je comfort zone, maar als je het eenmaal gedaan hebt, vraag je je af waarom het zo spannend is. De eerste keer alleen uiteten is eng, de eerste keer alleen in een vliegtuig is gek, maar uiteindelijk stelt het allemaal niets meer voor.


Sta ervoor open

Vind je het gek om alleen te gaan uiteten? Neem een boek mee of een tijdschrift en lees ondertussen wat of pak je telefoon erbij. Sta open voor nieuwe dingen. Als je alleen reist, wordt je veel sneller aangesproken door andere mensen en stap jezelf ook sneller op andere mensen af, omdat je toch alleen bent. Zeg ‘ja’ tegen dingen die je op pad komen. Ontmoet je een gezellige groep, sluit er bij aan, maak nieuwe vrienden en heb een leuke avond.

Wil je nieuwe mensen leren kennen? Ga via Instagram op zoek naar hippe plekken of reizigers die ook alleen reizen. Daarnaast kun je in diverse Facebook groepen een oproep plaatsen om bijvoorbeeld met iemand te lunchen. Zelf heb ik toen ik in Barcelona was een oproep geplaatst of er een blogger in Barcelona outfit foto’s wilde maken. Twitter is hier ook een medium voor dat je kunt gebruiken. Bij alles wat je doet, moet je er wel open voor staan. Anders heeft het geen zin.

Slaap in hostels of gezamenlijke AirBnb’s

Als ik alleen reis, slaap ik eigenlijk nooit in een hotel. Simpelweg om de reden dat het én duur is én omdat je dan ook geen andere mensen leert kennen. In een hostel slaap je meestal met meerdere mensen op een kamer, waardoor je al sneller aanspraak hebt. Daarnaast vind ik het interessant om de reisverhalen van andere mensen te horen. In Sevilla sliep ik via AirBnB in een studentenhuis met 20 mensen. Dan weet je zeker dat het gezellig is.

Ga op excursies

Elke stad die je bezoekt heeft wel excursies. Ga op zoek naar een aantal dingen die je leuk vindt en boek ze. Ook dit is een manier om nieuwe mensen te leren kennen. En wil je ergens een foto van maken? Je kunt altijd een omstander vragen en zelfontspanner bestaat nog steeds en is rete handig. De bovenste foto maakte ik in Portugal op het strand mét de zelfontspanner.

Alleen zijn is ook niet verkeerd

Het is ook heerlijk om in je eentje door de stad te lopen en je eigen plan te trekken. Niemand waar je rekening mee hoeft te houden en alleen maar dingen doen die jij leuk vind. Ideaal toch? Ik vind het soms echt heel erg fijn om alleen te zijn, dus mij hoor je niet klagen.

In 2012 ging ik voor het eerst alleen op reis. Ik was toen 20 jaar oud. Klinkt misschien jong, maar dat viel reuze mee. Ik ging namelijk op taalreis in Alicante waar ik met mensen uit de hele wereld een appartement deelde en elke dag naar school ging. Hierdoor leerde je snel nieuwe mensen kennen. Daarna ben ik in mijn eentje twee maanden gaan rondreizen door Spanje, ging ik naar Maastricht, Manchester en vorige week nog naar Portugal.

Heb jij al eens alleen gereisd?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.

10 comments

 1. Daphne says:

  Mij lijkt het ook onwijs leuk om een keer ergens alleen heen te gaan (Parijs bijv, want daar ken ik ‘t op mijn duimpje). Enige waar ik mee zit is het ‘alleen uit eten gaan/lunchen/etc’ Niemand hebben om tegen te praten op dat moment, brrr!

 2. Lisette says:

  Ik heb nog nooit alleen gereisd! Staan nog wel op mijn bucketlist. Lekker even helemaal alleen weg en met niemand rekening houden. Heerlijk!

 3. Jessica says:

  Nee nog nooit gedaan, maar ik zou het best graag eens willen doen. Of gewoon eens een weekend om te beginnen in Nederland. Ik denk dat ik het maar eens ga plannen binnenkort!

 4. Benthe says:

  Het lijkt me ontzettend fijn om een weekje ergens alleen vakantie te vieren, denk ik dan. Ervaring heb ik nog niet, maar eens moet de eerste keer zijn ?!

 5. Alleen reizen, eerst wilde ik het heel graag, maar nu ik een vriend heb durf ik niet zo goed meer. Wij zijn echt de beste reismaatjes en ik ben bang dat ik het alleen maar zo saai ga vinden. Maar ja, waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van doen, want ergens lijkt het me wel een must om eens te doen… Een taalcursus lijkt me wel een mooi begin en lijkt me ook nog eens heel gaaf om te doen

 6. Mylene says:

  Ik heb nu al wel vaak alleen gevlogen, maar uiteindelijk kwam ik op mijn bestemming vrienden tegen. Echt helemaal alleen reizen heb ik dus nog niet gedaan.

 7. Heel herkenbaar! Ze vragen mij ook wel eens of het wel leuk is om alleen te reizen en dan krijg ik zo’n gezicht vol medelijden. Terwijl het juist zo leuk is! Nieuwe mensen ontmoeten, genoeg tijd voor jezelf en lekker doen wat je zelf wilt. Genieten 🙂

 8. Marloes says:

  Ik zou zó graag alleen willen reizen in mijn tussenjaar, maar het lijkt me zo eng! Het is wel fijn dat je nieuwe mensen ontmoet.

 9. Ja en ik moet zeggen: dat ik dát niet eerder heb gedaan! Mijn eerste keer was inmiddels 3 jaar geleden en ik heb er zo ontzettend veel aan gehad. Sowieso word je teruggeworpen op jezelf en het was gewoon een ontzettend toffe vakantie. Zeker een van mijn allerbeste! (en tot dan toe de beste!)

 10. Ik heb al alleen gevlogen voor het werk en weleens alleen rondgewandeld in de stad van bestemming, maar bewust in mijn eentje een ander land gaan verkennen heb ik nog niet gedaan. Staat wel hoog op m’n bucket list. Ik zou er een schrijfvakantie van maken, want ook dat staat bovenaan mijn verlanglijstje 💙

Comments are closed.