Veel geld besparen? 9 tips helpen je daarbij!

Veel geld besparen? 9 tips helpen je daarbij!

Het einde van het jaar nadert. Tijd om de balans op te maken en terug te blikken. Wat ging goed en wat ging er minder goed? Maar het is misschien nog wel véél belangrijker om vooruit te blikken. Wil in 2019 veel geld besparen, zodat je spaarrekening aandikt maar dat je ook genoeg geld over hebt voor het andere, leuke dingen? In dit artikel vind je 9 tips om veel geld te besparen. 

Het begint bij het stellen van doelen

Een nieuw jaar betekent een heel nieuw boek dat je helemaal op jouw manier kunt inkleuren. Stel daarom doelen op voor zowel zakelijk als persoonlijk niveau. Wat wil je bereiken in 2019? Heb je een bepaald bedrag dat je wilt sparen voor het vakantiepotje? Of wil je een specifieke cursus volgen om jezelf te ontwikkelen? Wil je je omzet met je webshop vergroten met 25%?

Wat je doelen ook zijn; schrijf ze op en bewaar ze op een plek waar je ze vaak ziet, zodat de kracht van visualisatie ontstaat en de kans groter is dat je je doelen waar kunt maken. Zo gaat het ook met financiën. Wil je in 2019 een x bedrag sparen of een x bedrag aan loonsverhoging krijgen, schrijf het op, visualiseer het en werk er naar toe.

Geld besparen?

Om je alvast een duwtje in de goede richting te geven, vind je in dit artikel 9 aantal tips om (veel) geld te besparen. Want zeg nu zelf: een dikke spaarrekening of genoeg geld overhouden voor leuke dingen willen we allemaal. Maar nu is het nog de truc om dit voor elkaar te boksen. Met de onderstaande punten gaat dit lukken.

Wil jij ook honderden euro’s per maand verdienen met Pinterest? Dat kan! Hoe je dat voor elkaar bokst, lees je in mijn e-book ‘Haal alles uit Pinterest’.

Check je abonnementen

Heb je een telefoon-, tijdschrift-, loterij-, sport- of een ander abonnement? Stel jezelf de vraag hoe vaak je het gebruikt en of het misschien beter is om het af te schaffen of om bijvoorbeeld te kiezen voor een goedkoper abonnement. Kijk je bijna geen televisie meer? Dan is het slimmer om je televisie abonnement op te zeggen en eventuele programma’s online terug te kijken. Maak je maar weinig gebruik van je sportabonnement? Ontdek de mogelijkheden op Youtube. Het staat vol met sportoefeningen en is gratis.

  • Vergelijk je energieleverancier

Het is verstandig om te onderzoeken of je vaste lasten lager kunnen. Dit kun je het makkelijkste doen door simpelweg energieleveranciers te vergelijken. Vaak zit daar namelijk een groot verschil tussen en daarnaast krijg je vaak een kortingsvoucher als je je als nieuwe klant aanmeldt.

  • Vergelijk je zorgverzekering

Iedere keer aan het einde van het jaar is het slim om je zorgverzekering te vergelijken. Voor welke zorg ben je dit jaar wel verzekerd geweest maar niet gebruikt? Ga je zorgverzekering vergelijken. Het is namelijk een eenvoudige manier om geld te besparen. De premies veranderen elk jaar, waardoor het zomaar kan zijn dat je bij een andere zorgverzekering veel goedkoper uit bent. Wat ook helpt is het eigen risico verhogen of je factuur in één keer betalen in plaats van per maand.

Verlaag je vaste lasten

Het slimste is om je vaste lasten zo laag mogelijk te krijgen, want dan kun je het snelste sparen. Kun je kleiner wonen? Dan is het zeker weten een optie om te overwegen. Of woon je in een groot huis, maar ben je bijna altijd aan het werk of weg? Ook dan is het verstandig om te overwegen om kleiner te wonen of het deels te verhuren via bijvoorbeeld AirBnB. Zet altijd je lampen uit als je weg bent en zet de thermostaat op 19 graden in plaats van 20 graden. Dit scheelt heel veel. Heb je het koud? Trek dan een warme trui aan. Verspil geen water en douche niet te lang. Hang een timer in de douche en douche maximaal vijf minuten. Probeer de droger zo weinig mogelijk te gebruiken, want die vreet energie.

Het is sowieso aan te raden om te checken of je eventuele energievretende apparaten in je huis hebt staan. Mocht dat zo zijn, is het slim om te kijken of je die weg kunt doen of kunt vervangen door een energiezuinig apparaat.

Controleer je bancaire situatie

Zorg dat je niet rood kunt staan bij de bank, stel jezelf de vraag of je de creditcard vaak gebruikt of dat je hem beter kunt afschaffen. Zorg dat je geen schulden hebt (als je die wel hebt; betaal ze dan zo snel als mogelijk af) en sluit geen leningen af tegen hoge rentes.



Check je verzekeringen

Naast de zorgverzekering, heb je waarschijnlijk een heleboel andere verzekeringen. Denk aan je autoverzekering, maar ook je reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Ga na of het ergens anders goedkoper is en wat de eventuele welkom deals zijn. Het loont ook om alle verzekeringen bij één aanbieder af te nemen.

Go vintage

Shop in plaats van iedere keer nieuwe spullen, via Marktplaats of ga vintage shoppen voor een budgetproof garderobe. Heb je zelf spullen die je niet meer gebruikt? Verkoop het en maak er iemand anders blij mee. Als je toch besluit om iets online te shoppen, is het verstandig om prijzen te vergelijken en altijd kortingscodes te gebruiken. Google maar, de kortingscodes vliegen je om de oren.

Let op eten en drinken

Shop bij budget supermarkten, let op de aanbiedingen en koop in plaats van het A-merk het eigen merk. Het scheelt heel veel om een weekmenu te maken, zodat je in één keer de boodschappen haalt voor de hele week. Zo kom je minder snel in de verleiding. En ga uiteraard nooit boodschappen halen als je honger hebt.. Haal groenten en fruit op de markt. Het liefst tegen het einde van de markt, want dan krijg je voor heel weinig geld heel veel producten mee omdat ze van hun waar af moeten.

Heb zicht op je financiële situatie

Je kunt met alle bovenstaande tips aan de slag gaan, maar zodra je geen idee hebt hoe je er financieel voorstaat, heeft dat weinig zin. Dus voor je begint is het verstandig om een balans te maken. Hoeveel geld komt er elke maand binnen en hoeveel geld gaat er weer uit. Bekijk ook je eventuele spaarrekeningen, beleggingen etc. zodat je een totaal beeld hebt en zorg dat je dit ook bijhoudt, zodat je altijd helemaal op de hoogte bent van je eigen financiële situatie en dus weet waar de kansen liggen en weet hoeveel je kunt besparen als je weet hoeveel geld er nu elke maand uit gaat.

Wat is jouw ultieme bespaartip?

Volg mij op Bloglovin, Instagram, FacebookTwitter en Pinterest

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking

Mijn naam is Dionne. Alhoewel vrienden mij Dio noemen. Vandaar ook de naam Diolifestyle. 31 jaar en parttime digital nomad met een enorme passie voor content creatie. Ik schrijf het liefst over lifestyle: interieur, reizen, eten, planten, mode en veel meer.